top of page
Zoeken
  • hoopvoorlevenafrik

Wat je moet weten over de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in 2023

Dachung praat ons bij over de politieke situatie in Nigeria


Verkiezingen in Nigeria: de jeugd is niet blij met de huidige regering

Het is bijna tijd voor verkiezingen in Nigeria: op 25 februari 2023 is het zover. Tijdens deze verkiezingen kiest Nigeria een nieuwe president. De huidige president heeft er twee termijnen opzitten, wat het maximum is. De mensen zijn al druk met campagne voeren. De huidige regering is druk bezig om zichzelf te promoten, maar de jeugd wil deze mensen niet langer als leiders. Veel jongeren voeren daarom campagne tegen de huidige regering. Dat zorgt soms voor onrust in het land.


Onafhankelijkheidsdag was een dag met protesten in plaats van feest

Onafhankelijkheidsdag op 1 oktober liet ook zien dat het land op een make-or-break-punt staat: normaal gaan mensen de straat op om te vieren dat ze onafhankelijk zijn, maar deze keer gingen enorm veel mensen de straat op om te protesteren tegen de huidige regering omdat ze met deze koers geen toekomst voor Nigeria zien.


Dit is er mis met het huidige systeem

De machthebbers in Nigeria hebben de gewoonte om elke keer tegen de bevolking te liegen en valse beloftes te doen. Ze beloven banen en scholing, maar maken die beloftes vrijwel nooit waar.

Een voorbeeld: omgang met de universiteiten

De universiteiten in Nigeria zijn al een half jaar in staking omdat de docenten niet betaald krijgen. In de staatskas zit genoeg geld om ze te betalen, maar de machthebbers geven dat geld liever uit aan onbelangrijke dingen, of aan zichzelf. Sommige politici kopen bijvoorbeeld nominatieformulieren, waarbij ze 1,2 miljoen Naira besteden aan een formulier waarmee ze aan de macht kunnen blijven. Er zijn al meer dan 100 Nigerianen die dit nominatieformulier hebben gekocht, zodat ze weer in een machtspositie herkozen kunnen worden.


Corrupte leiders kopen arme mensen om

De corruptie in Nigeria maakt het de verkiezingen veel moeilijker. De politici gebruiken de publieke gelden en fondsen om zichzelf aan de macht te houden. Zoals ze het daar zeggen: “they buy their way into power”. Ze kopen de arme mensen die geen scholing gehad hebben om voor een bedrag van N500 (omgerekend 1 euro), waarmee ze ervoor zorgen dat ze met dat geld hun stem gekocht hebben. Omdat de mensen ongeschoold zijn, zijn ze niet in staat om kritische vragen te stellen.

Peter Obi lijkt een betrouwbare keuze

De aankomende verkiezingen zijn echter bijzonder, omdat de jeugd actief protesteert tegen de huidige regering en ze zich niet zomaar meer laten omkopen. Er is nu een presidentiële kandidaat op het toneel verschenen die gesteund wordt door vele Nigerianen in Nigeria en daarbuiten. Zijn naam is Peter Obi. Hij lijkt een kandidaat die echt kans maakt en, als hij president zou worden, het land in een andere koers zal sturen.

Als gouverneur van een staat in Nigeria werd zijn leiderschap door vele mensen geprezen. Zijn goede leiderschap werd vooral zichtbaar in de ontwikkeling van onderwijs en infrastructuur in die staat. Daarnaast is hij met 61 jaar jonger dat de meeste politici. De andere kandidaten zijn 70+. Gebaseerd op Obi’s politieke agenda, heeft hij een veel beter plan voor het land dan de oude politici die zichzelf steeds weer in machthebbende posities blijven rouleren.


Wij hopen op een democratisch en rustig verloop

Onze hoop voor Nigeria is dat de mensen kunnen kiezen wie ze willen kiezen. En dat de winnaar niet de politicus is die de meeste stemmen heeft gekocht. In andere woorden: dat de verkiezingen daadwerkelijk democratisch zullen verlopen. We bidden voor rustige, veilige en vredevolle verkiezingen, en voor de juiste mensen aan de macht, die ervoor kunnen zorgen dat het land weer de goede kant op gaat.23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bedankt!

Comentarios


bottom of page