top of page
Zoeken
  • hoopvoorlevenafrik

Bomen planten; zo ging dat!

Op woensdagochtend gingen Dachung, Hanneke en dochters Eliana en Ariella naar het schoolterrein toe. Daar stonden Dusu, de hoveniers en een groepje kinderen al op hen te wachten. Klaar om aan de slag te gaan: vandaag gaan we 40 bomen planten!




Professionele voorbereiding

We hebben niet zomaar wat boompjes aangeschaft en in de grond gestopt. Dusu heeft het planten goed voorbereid met een paar hoveniers uit het dorp. Ze hebben eerst een waterput gegraven, zodat de plantjes makkelijker water kunnen krijgen. Daarna hebben ze samen een selectie gemaakt van de bomen die we kunnen planten. En ze hebben de grond voorbereid: ze hebben gaten gegraven en de aarde erin klaargemaakt voor de jonge plantjes.



In optocht de bomen planten

Een groepje kinderen was (met hun ouders) uit het dorp meegekomen om te helpen met het planten van de bomen. Zij kregen een boompje en mochten in optocht achter Dusu

aanlopen naar de goede plek. Daar hadden ze geen superkrachten voor nodig: de boompjes waren allemaal ongeveer 30cm groot. Op de aangewezen plek gaven de hoveniers instructies, waardoor de bomen op de goede manier in de grond kwamen.


Wat staat er in de grond?

We hebben 40 bomen geplant. Het grootste deel bestaat uit fruitbomen: guave, papaya, mango, sinaasappel, cashew, avocado, paw paw, sour sweeter en kokospalm. We hebben ook een conifeer geplant - die noemen ze daar de 'chrismas tree'.

Later op de dag, toen alle boompjes in de grond stonden, barstte er een grote stortbui los. We waren bang dat de jonge bomen weggespoeld zouden worden door alle regen, maar dat is gelukkig niet gebeurd.



Het dorp gaat voor de bomen zorgen

De vrouw van het dorpshoofd was al zeer betrokken bij de bouw van de omheining en het slaan van de put. Zij was erg enthousiast over de boompjes en wil er graag persoonlijk voor zorgen dat ze goed groeien en ontwikkelen. Dit enthousiasme was ook een belangrijke voorwaarde voor dit project. Want we willen niet zomaar wat leuke planten in de grond stoppen, we willen de gemeenschap in het dorp ondersteunen in wat zij nodig hebben. Zo bouwen we samen aan een plek waar de kinderen van Shen Du kunnen leren en groeien.


Verrassing!

In de weken voor we de boompjes konden planten, heeft de Miangwa, het dorpshoofd, zijn geiten op het land laten grazen. Die vond het wel een mooie plek om zijn dieren beschermd te laten staan, binnen de muren van ons terrein. Gelukkig vond hij het geen probleem om de geiten naar een andere plek te brengen, want we willen natuurlijk niet dat ze de jonge boompjes oppeuzelen!



34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bedankt!

bottom of page