top of page

Losse projecten

Reading class

Zomer 2023

In de zomer willen we lees- en schrijflessen aanbieden aan de kinderen in de gemeenschap.

Het idee ontstond toen Dachung en Hanneke in Nigeria waren. Daar vertelde het dorpshoofd dat veel kinderen moeite hebben met lezen en schrijven. Zélfs als ze naar school gaan. Hij vertelde dat er kinderen zijn die hun school afmaken en toch analfabeet blijven. Daarom willen we in de zomervakantie juist deze kinderen de kans geven om deze belangrijke basisvaardigheden op te doen.

We hebben nog geen eigen leslokaal, maar het dorpshoofd heeft een lesruimte voor ons opengesteld. Het enige wat we zelf moeten verzorgen zijn de materialen: schriften, pennen, etc. Lokale leraren (in opleiding) zijn bereid om 2 à 3 middagen per week de lessen te geven. We betalen ze daar uiteraard voor: ze ontvangen het loon dat gebruikelijk is voor leraren in opleiding.

Waarom betalen we ze daar 'uiteraard'  voor? Omdat leraren over het algemeen slecht betaald worden, en dus allerlei andere bezigheden verkiezen boven het lesgeven, om maar voldoende inkomen binnen te harken. Dat is dan ook één van de redenen waarom kinderen de basisschool, en vaak ook de middelbare school, kunnen doorlopen en nog steeds niet kunnen lezen en schrijven: de leraar was nooit aanwezig.
Door de leerkrachten die wij nu beschikbaar hebben, fatsoenlijk te betalen, garanderen wij onszelf van een volledig programma, omdat de leerkracht niet gelijktijdig ergens anders zijn geld vandaan hoeft te halen. Daarnaast is er expliciet gezocht naar mensen met hart voor de zaak, zodat de kinderen er óók nog een leuke tijd aan overhouden.

Girl-child education project

December 2021

Het girl-child education project richt zich op meisjes tussen de 10 en 16 jaar. Zij zitten in een kwetsbare fase: ze veranderen van meisje in vrouw. Op scholen is er weinig tot geen aandacht in de lessen voor thema's als puberteit en persoonlijke verzorging.

We zien in Nigeria daarom de volgende problemen:

  • Meisjes schamen zich voor hun menstruatie

  • Er is thuis geen geld voor menstruatieproducten

  • Scholen hebben soms geen goede hygiënische voorzieningen

  • Meisjes missen lessen door hun menstruatie en hebben meer kans om van school te gaan door het niet halen van vakken.

Met dit project hebben we contact gezocht met scholen in de arme wijken van Jos. Op 3 scholen hebben onze vrijwilligers voorlichting gegeven in de klassen, speciaal voor meisjes tussen 10 en 16 jaar. De voorlichting ging over wat er in je lijf gebeurt als je ongesteld wordt, persoonlijke hygiëne en gebruik van menstruatieproducten.

Na afloop kregen alle meiden in de klas een hygiënepakket mee naar huis. Daarin zat: Maandverband, toiletpapier, zeep en vaseline.

Hoe reageerde de gemeenschap?

We kregen heel veel positieve reacties na afloop van dit project. Vooral ouders kwamen de vrijwilligers persoonlijk bedanken voor hun tijd en de producten in het hygiënepakket. Ook de schoolhoofden waren erg enthousiast, ze zien ons graag terugkomen.

bottom of page