top of page

Schoolproject

de school

In deze fase zitten we nu!

Net buiten Jos in Nigeria ligt het dorp Shan Du. Daar bezit Dachung een stuk land, wat hij jaren geleden met dit doel op zijn naam heeft laten zetten: een onderwijscentrum. Een plek voor kinderen om belangrijke vaardigheden op te doen. Niet alleen lezen en schrijven, maar ook handwerk, met geld omgaan en persoonlijke begeleiding.

Fase 1a: de voorbereiding

In deze fase gebeurt er voornamelijk veel in Nederland. We werven fondsen en vullen spaarpotjes voor verschillende onderdelen van het project. De steun van onze sponsors is cruciaal, zonder voldoende financiële middelen blijft het een braakliggend terrein. Bovendien kunnen we de eerste inkomsten gebruiken om te investeren in de relaties met de lokale bevolking. We houden contact met het dorpshoofd, die ons vertelt bij welke praktische zaken het dorp ondersteuning nodig heeft. Waar mogelijk, en indien het de dorpelingen in algemene zin helpt, bieden wij financiële hulp. De giften zullen wij bijvoorbeeld niet gebruiken om een afgebrande drankwinkel te heropbouwen, maar bijvoorbeeld wel om alleenstaande ouders met jonge kinderen te helpen bij de aanleg van een moestuin.

 

Fase 1b: concretiseren

Naast de investeringen in het dorp zijn wij intussen bezig met de praktische zaken: het ontwerpen van het gebouw, het vinden van bouwvakkers en materieel en het opstellen van de tijdsplanning. Deze fase zal naar verwachting een paar maanden duren. Allereerst omdat wij de benodigde spaarpotjes nog moeten vullen, maar ook omdat we geen half werk willen leveren. We willen respectvol omgaan met jullie giften en een gebouw van goede kwaliteit teruggeven aan het dorp.

Fase 2: de bouw

Zodra de financiering rond is, gaan we beginnen! Samen met een groep bouwvakkers wordt de fundering gelegd. Stukje bij beetje wordt het steeds echter. Het terrein veranderd van een begroeid stuk land in een bedrijvige bouwplaats. Een grote hoop stenen transformeert in de achterwand van het tekenlokaal, de dakplaten vinden hun plek bovenop. Tayo, een jongetje uit de buurt, komt af en toe met zijn vriendjes helpen. Hij loopt nu nog elke dag bijna 15 kilometer om bij zijn school te komen, maar als deze school straks af is hoeft hij niet eens het dorp meer uit voor de les. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, en vrolijkt zelfs de meest norse bouwvakker op.

Fase 3: tijd voor een feestje!

Na maanden van hard werken (en de nodige tegenslagen te hebben overwonnen) staat nu echt alles op zijn plek. De muren gebouwd, de vloeren gelegd, alles geschilderd, de lokalen ingericht en de gangen geveegd... Dat vraagt om een feestelijke opening! 

Fase 4: de eerste lessen

Eindelijk is het zo ver: de eerste schooldag in de nieuwe school. Tayo is inmiddels 10 jaar en al best wel groot. Samen met zijn jongere zusje loopt hij het schoolplein op. Zijn zusje is wat verlegener, maar Tayo stapt stoer op de schoolmeester af om hem een hand te geven. In het klaslokaal zijn de tafeltjes nog leeg, maar Tayo ziet een van zijn vriendjes al staan en een ondeugende glimlach vormt zich in zijn gezicht. Dit wordt leuk!

Fase 5: familie Dankot vertrekt naar Nigeria

Voortgang

Bomen in de schooltuin | project gestart maart 2023

De volgende stap is: bomen planten. We hebben een ontwerp voor terrein: waar de school moet komen, waar de parkeerplaats en waar de schooltuin moet komen. En het mooie is: met de schooltuin kunnen we nu al beginnen!

 

Op het terrein willen we bomen gaan planten. We gaan voor bomen die goed groeien in het Plateau State. Dat zijn bijvoorbeeld mangobomen, guavebomen en cashewbomen. Als we de bomen in de eerste helft van het jaar planten, zijn ze in de grond voor het regenseizoen. Vervolgens kunnen ze na het regenseizoen zelfstandig verder groeien.

 

De vruchten die aan de bomen gaan groeien kunnen bijdragen aan de maaltijden van de toekomstige schoolkinderen. Daarnaast kunnen we de kinderen gaan leren hoe ze voor bomen en planten zorgen, hoe de natuur werkt en hoe ze oogst kunnen verwerken. Kortom: leermomenten genoeg!

Muur rond terrein voltooid | December 2022

We hebben in december 2022 de muur rond ons terrein voltooid. Met hulp van veel inwoners uit het dorp hebben we nu een stevige muur die afbakent 

Het is nu voor iedereen zichtbaar dat ons terrein een beheerder heeft. Anders zou iemand een huis kunnen bouwen op onze grond. Dat is gebruikelijk in Nigeria: waar er een leeg stuk grond is, kan zomaar een huis gebouwd worden. Daarom is het goed om duidelijk te maken dat een stuk land van iemand is. 

Daarnaast kunnen we bouwmaterialen nu veilig bewaren op ons eigen terrein. Als we stenen of cement zonder bescherming op het land laten liggen, dan worden ze zonder meer meegenomen door mensen die ook bouwmaterialen kunnen gebruiken. 

Steun dit project!

bottom of page