top of page
Zoeken
  • hoopvoorlevenafrik

Nieuwsbrief #9

Augustus 2023 | Welkom bij de kwartaalnieuwsbrief van Stichting Hoop voor leven Afrika. Dachung en Hanneke zijn in Nigeria geweest: lees hier wat ze allemaal voor de stichting hebben gedaan. En zet 'm vast in je agenda: er komt weer een benefietdiner aan!

 

Verslag uit Nigeria

Dachung, Hanneke en hun dochters Eliana en Ariella waren bijna de hele maand juni in Nigeria. Daar hebben ze natuurlijk eindeloos verhalen verteld, geknuffeld en tijd doorgebracht met alle familie en vrienden in Abuja en Jos. Maar daarnaast hebben ze hard gewerkt voor Stichting Hoop voor Leven Afrika. Want er waren een hoop dingen die we lokaal moesten afstemmen. Een handtekening bij de bank, een ontmoeting met de architect, de omheining en het terrein met eigen ogen bekijken... In deze nieuwsbrief zullen we vooral stilstaan bij alles wat we ter plaatse hebben kunnen doen.


40 boompjes staan in de grond!

Met de hulp van kinderen uit het dorp hebben we cashew, mango, papaya, kokospalm en nog meer verschillende bomen op het land geplant. Over een jaar of 2 kunnen we daar voor het eerst de oogst van proeven! In de blog kun je het hele verslag van het bomen planten lezen.

En je hoort welke verrassing Hanneke en Dachung op het land aantroffen...


 

Leeslessen in de zomervakantie

Tijdens gesprekken met het dorpshoofd en andere mensen in het dorp, hoorden we over een grote behoefte van de community: extra lessen in lezen en schrijven. Vaak zijn de lessen zo gebrekkig, dat kinderen jarenlang naar school kunnen gaan, en aan het einde van de rit toch nog amper kunnen lezen en schrijven. Wij kregen daarom de vraag: kunnen jullie zorgen voor extra lessen tijdens de zomervakantie? Die vraag hebben we natuurlijk met ja beantwoord. En omdat Dachung en Hanneke ter plaatse waren, konden ze direct op zoek gaan naar een lesruimte en leraren. Zoals altijd was Dusu, ons bestuurslid in het dorp, weer een grote hulp. We hebben contact gezocht met leraren (in opleiding) en hebben dankzij het dorpshoofd een lesruimte die we mogen gebruiken. Deze week zijn de eerste reading classes begonnen! Wil je meer weten over de leeslessen? Klik op de knop hieronder.

 

Sfeerimpressie van het dorp 

Gesprekken met de architect

Een van de belangrijkste afspraken die gepland stond, was de afspraak met de architect. Dachung en Hanneke hebben met hem gesproken om de plannen voor het schoolgebouw concreter te maken. Voordat zij vertrokken, was al duidelijk dat we niet verder zouden gaan met de architect die we vorig jaar genoemd hadden (Micah). De plannen met die architect leken niet te vorderen en de communicatie liep stroef. Dachung had gelukkig iemand anders op het oog. Dat is iemand die hij al jaren kent en die momenteel als architect voor de overheid werkt, divisie politie. Deze architect, Jeremiah, was speciaal in Jos gebleven om ons te woord te kunnen staan. Tijdens de eerste ontmoeting namen we hem mee naar ons stuk grond, zodat hij een idee had van de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Daarnaast was het belangrijk om te zien waar we rekening mee moeten houden, zoals het soort bodem waar op gebouwd gaat worden, hoe de infrastructuur is, waar de ingang en uitgang is, etc. Daarna hebben we de tijd genomen om onze wensen en ideeën met het educatiecentrum te bespreken. Jeremiah gaat aan de hand van deze briefing vast een eerste concept aandragen. Dit concept wordt vervolgens gedeeld met de andere bestuursleden, zowel in Nederland als in Nigeria met onze dochterorganisatie NaKowa. Voor nu is het belangrijk dat de afspraken voor alle kanten duidelijk zijn. Daarom zijn we bezig met het opstellen van een officieel contract. Jeremiah is een kundig architect. Wij hopen dat de bestaande relatie met Dachung zal helpen in de betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in het werk dat hij levert. Ondanks dat, zouden wij het fijn vinden om mensen te hebben die met ons mee willen denken: mensen met enig inzicht in architectuur, bouwkunde en technisch inzicht - kortom, alles wat je nodig hebt om een gebouw uit de grond te krijgen. Ken en of ben jij iemand die ons daarbij kan helpen? Neem dan contact met ons op!

 

Save the date: benefietdiner op 11 november

Na een gezellige eerste editie vorig jaar, vonden we het tijd worden voor een tweede benefietdiner. Zet hem vast in je agenda: op 11 november ben je van harte uitgenodigd om bij Hoop voor Leven Afrika te komen eten! De officiële uitnodiging volgt later. Klik hieronder voor een sfeerimpressie van het benefietdiner van vorig jaar:

 

Geboortenieuws

Bestuurslid Bas is op 6 juli 2023 voor het eerst vader geworden! Hij en Corien hebben een wolk van een dochter verwelkomd, met de prachtige naam Juna. Ze genieten met volle teugen van de kraamtijd en laten ons vol trots meegenieten met foto's. Lief he!

 

Gebedspunten

Wij geloven dat steun meer kan zijn dan een financiële gift. Wil je met ons meebidden en -danken? Wij zijn dankbaar voor:

  • De veilige, prettige reis van Hanneke & Dachung in Nigeria

  • Oude en nieuwe contacten en relaties in de community

  • De geboorte van Juna

Wij bidden voor:

  • De verdere voortgang met de architect

  • Wijsheid bij het opstellen van samenwerkingscontract

  • Alle kinderen die de reading class volgen

  • De groei van en zorg voor de jonge boompjes op het land

 

Sai anjima, tot snel!

Hartelijk dank voor jouw interesse en steun in de projecten van Stichting Hoop voor leven Afrika. We vinden het leuk om met je in gesprek te gaan! Mail ons op info@hoopvoorlevenafrika.com, volg onze social media of spreek ons eens aan.

Het bestuur van Stichting Hoop voor leven Afrika,

Dachung, Hanneke, Jeske, Renate en Bas

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page