top of page
Zoeken
 • hoopvoorlevenafrik

Nieuwsbrief #8

Welkom bij de kwartaalnieuwsbrief van Stichting Hoop voor leven Afrika. Lees alles over het planten van de bomen op ons land, wat de verkoop op koningsdag heeft opgebracht, een over een nieuwe samenwerkingspartner en meer!

 

Nice to meet you!

We beginnen met een belangrijke bestuursupdate. Ons bestuur is namelijk gegroeid naar 5 personen. Met veel plezier stellen we het nieuwe bestuurslid Bas voor! Hij vertelt iets over zichzelf:

Mijn naam is Bas van Kleij, binnen de stichting ben ik Algemeen Bestuurslid. Ik ben getrouwd met Corien en in juli verwachten we ons eerste kindje. Zelf heb ik een achtergrond in financiele economie. Ik voel me vereerd om onderdeel te mogen zijn van deze mooie club mensen, hierin proef ik zoveel passie en enthousiasme! Vanuit mijn achtergrond en eigen ervaring ben ik overtuigd geraakt van de positieve impact van onderwijs op zowel de samenleving als op het leven van inviduele mensen. Ik heb de overtuiging dat dit toegankelijk hoort te zijn voor iedereen ongeacht je achtergrond. Daarom draag ik er graag aan bij om dit op lokale schaal te verwezenlijken. Ik zie ernaar uit om de komende periode het werk van de stichting met elkaar verder uit te bouwen!


 

Het begint met een klein plantje...

In Nederland mocht het wel een grijze, natte lente zijn, in Nigeria was het groeiseizoen in volle gang. We zijn namelijk begonnen met het planten van de schooltuin! Waarom planten we bomen? Op dit moment zijn de bomen nog klein, maar over een jaar of twee groeien er mango's, cashews en guaves aan. Als die groot genoeg zijn, kunnen we die op de school gebruiken als onderdeel van de schoolmaaltijd. En de kinderen leren om bomen en planten te verzorgen. Multifunctioneel dus! Hoe verzorgen we de bomen? Nu is in Nigeria het regenseizoen bezig, waardoor de jonge boompjes de komende maanden vanzelf genoeg water krijgen. Daarnaast hebben we een waterput gemaakt. Daarmee krijgen de boompjes genoeg water in het droge seizoen, dat begint rond oktober.

 

Verslag Koningsdag

Op Koningsdag stonden we met een kraam op de markt in Ede. Onze ouders en vrienden hebben hun huis opgeruimd en brachten de gevonden schatten naar ons om te verkopen. Dat was een win-win situatie: we hadden meer dan 3 volle auto's aan te verkopen spullen! Het doel was duidelijk: zo veel mogelijk spullen verkopen, zodat we van de opbrengst een nieuwe voorlichtingsronde kunnen doen. Vooral de speelgoedautootjes bleken een goede publiekstrekker.


Met de Nigeriaanse vlag die vrolijk wapperde in de wind, oranjetompouce en een aangenaam zonnetje vloog de dag voorbij. En met een mooi resultaat: we hebben ruim €300 opgehaald voor een nieuwe voorlichtingsronde over de puberteit en persoonlijke hygiëne op lokale scholen.

 

Samenwerking met... Nappy's!

Heel bijzonder nieuws: we gaan dit jaar samenwerken met Nappy's!

Nappy's is een bedrijf dat onder andere herbruikbare luiers en maandverband verkoopt. Met een grote passie voor duurzaamheid en betaalbare producten, maakt dit familiebedrijf heel veel ouders en kindjes blij. Ieder jaar spaart Nappy's voor een goed doel, waar zij een deel van de opbrengst aan doneren. En dit jaar hebben zij ons aangewezen als spaardoel!

Dankzij Nappy's, kunnen we bij het volgende voorlichtingsproject herbruikbaar maandverband uitdelen aan de meiden op school. En dat vinden wij geweldig! Want zo krijgen de meisjes niet alleen een voorraad maandverband waardoor ze gewoon naar school kunnen, ze kunnen er als het goed is heel lang gebruik van maken. En dat betekent: beter kansen voor alle meisjes die geen lessen meer hoeven te missen door hun menstruatie én minder kosten aan menstruatieproducten. Win-win!

Daarom gaan wij op scholen opnieuw voorlichting geven

Dit jaar gaan we niet alleen meisjes voorlichting geven over de puberteit en persoonlijke verzorging. Dit jaar willen we ook een les geven die zich speciaal richt op jongens. Want als praten over de puberteit, seksualiteit en persoonlijke hygiëne een taboe is, hebben meisjes én jongens last van de gevolgen.

In Nigeria raakt ongeveer 20% van de meisjes tussen hun 15e en 19e al zwanger. Wij kunnen dat probleem niet met een enkele voorlichting oplossen. Maar we kunnen klein beginnen, met voorlichting in de klas. Want als niemand het aan ze uitlegt, hoe kunnen deze jongens en meiden dan weten hoe zwangerschappen ontstaan? En welke verantwoordelijkheid zij zelf hebben?

Daarom gaan wij dit voorjaar weer met vrijwilligers langs bij scholen in de omgeving van Jos. Help jij mee? Voor €10 kunnen we al 2 kinderen voorlichting geven én krijgen ze een hygiënepakket mee naar huis.

 

Dachung en Hanneke gaan naar Nigeria

Binnenkort gaat de familie Dankot naar Nigeria toe. Ze gaan dan natuurlijk een kijkje nemen bij ons schoolterrein. Dusu en de andere bestuursleden krijgen bezoek en: ze gaan aan tafel zitten met de architect! In de volgende nieuwsbrief doen we uitgebreid verslag van alle gebeurtenissen in Nigeria. Stay tuned!


 

Gebedspunten

Wij geloven dat steun meer kan zijn dan een financiële gift. Wil je met ons meebidden en -danken? Wij zijn dankbaar voor:

 • Alle donaties voor het boomproject en de start van de schooltuin

 • De waterput op ons terrein

 • Een geslaagde verkoopdag op Koningsdag en alle hulp van vrienden en familie

 • Goede voorbereidingen voor de reis naar Nigeria

 • Bas als onderdeel van het bestuur

 • De samenwerking met Nappy's

Wij bidden voor:

 • De reis naar Nigeria; ondanks goede voorbereiding blijft het een spannende onderneming.

 • Gezondheid van Dachung, Hanneke en de meisjes tijdens de reis

 • Een veilige bevalling voor Corien, de vrouw van Bas

 • Goede contacten en relaties op locatie in Nigeria

 

Sai anjima, tot snel!

Hartelijk dank voor jouw interesse en steun in de projecten van Stichting Hoop voor leven Afrika. We vinden het leuk om met je in gesprek te gaan! Mail ons op info@hoopvoorlevenafrika.com, volg onze social media of spreek ons eens aan. Het bestuur van Stichting Hoop voor leven Afrika, Dachung, Hanneke, Jeske, Renate en Bas

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page