top of page
Zoeken
  • hoopvoorlevenafrik

Nieuwsbrief #5

Welkom bij de kwartaalnieuwsbrief van Stichting Hoop voor leven Afrika. Eerder deze maand organiseerden we het eerste Hoop voor Leven Afrika Benefietdiner. Dat was een geslaagde avond, en niet alleen vanwege het heerlijke eten. Verderop lees je hoeveel we hebben opgehaald voor het schoolproject. En er is nieuws uit Nigeria: we zijn in gesprek met een architect. Lees snel verder!

 

Benefietdiner

Op zaterdag 2 juli was het eindelijk zover: ons eerste échte Hoop voor Leven Afrika evenement. Ons doel voor het benefietdiner was natuurlijk om een mooi geldbedrag op te halen. Maar dat was niet het enige doel. Nog liever wilden we jullie, familie, vrienden, geïnteresseerden, ontmoeten en éindelijk over onze dromen en doelen als stichting vertellen. En dat is gelukt!

Precies 30 gasten schoven op zaterdag aan in de Goede Herderkerk in Ede. De geweldige Maureen en haar moeder brachten de smaak van Nigeria naar het diner: Nigeriaanse jollof rice, stew met paprika en tomaat, gefrituurde yam en suya van rundvlees. Tussen de gangen door kon het eten rustig zakken: als organisatie zorgden wij voor het vermaak. Na de eerste gang schotelden we de gasten pittige vragen voor: wie weet het meeste over Nigeria?


En terwijl onze gasten de sporen van het hoofdgerecht van hun mondhoeken depten, zetten wij de presentaties klaar. Renate trapte af met een praatje over wie wij zijn als stichting en waarom we ons zo graag willen inzetten in Nigeria. Daarna vertelde Hanneke over het schoolproject: wat wil Hoop voor Leven Afrika met de school en hoe geven we dit langdurige project vorm?


Daarop volgden tijdens het dessert nog een paar mooie gesprekken. Van serieuze vragen als ‘heb je nagedacht over samenwerkingen met andere lokale doelen?’ tot ervaringsverhalen van kennissen die ook ergens een school hebben gebouwd. Ontzettend waardevol voor ons als bestuur! Bedankt voor alle vragen, adviezen en steun, daar staan we altijd voor open.


Wil je de presentaties (opnieuw) bekijken? Laat het ons weten! We sturen je de slides met plezier toe.


Proef het zelf!

Voor wie (nog) een keer thuis de Nigeriaanse keuken wil proeven: jollof rice kun je ook thuis maken! Probeer bijvoorbeeld dit recept een keer: https://food52.com/recipes/61557-classic-nigerian-jollof-rice

 

Special Thanks

Wie bij het diner aanwezig was heeft het al meegekregen: we hebben een geweldige donatie gekregen van Stichting Kinderen van de Evenaar. In het najaar van 2021 hebben we Linda en Corrie leren kennen. Zij runnen een webshop aan huis. Tegen een eerlijke prijs kopen zij lokale producten in bijvoorbeeld Peru. Zo helpen ze kleine ondernemers om hun eigen gezin te onderhouden. Maar dat is niet alles: in Nederland worden de producten doorverkocht in de webshop. En die winst verdelen Linda en Corrie onder voornamelijk kleinschalige onderwijsprojecten.


Tijdens het diner verrasten zij ons met een enorme gift: €3500! We zijn er nog steeds een beetje sprakeloos van. Daarom hier nogmaals een welgemeend DANKJEWEL voor deze prachtige donatie!

En… neem eens een kijkje op de website. Want je vindt er niet alleen leuke en unieke cadeaus, maar steunt er ook indirect mooie projecten mee! :-)

 

De opbrengst van het benefietdiner

En als klap op de vuurpijl, willen we graag de totale opbrengst van het benefietdiner bekendmaken.

We hebben maar liefst €4600 opgehaald voor het schoolproject! Wat een waanzinnig bedrag!

Dankjewel, thank you, na gode!

We willen dit bedrag gebruiken om een start te maken met de bouw van de school. Het plan van aanpak daarvoor zijn we aan het ontwikkelen, we houden je op de hoogte van onze volgende stappen.

Namens ons én de gemeenschap in Nigeria: heel veel dank! 

Wat gebeurt er op dit moment in Nigeria?

Architect Micah werkt aan onze bouwplannen

We hebben in Nigeria vaak contact met onze architect Micah om de bouwplannen te bespreken en te verfijnen. De bouwplannen krijgen steeds meer vorm en worden ook steeds concreter. Voor nu ligt er een ontwerp van het gebouw zoals het uiteindelijk moet worden, maar binnen dat ontwerp wordt er gekeken naar hoe we klein kunnen starten. We hopen eind dit jaar op een duurzame manier aan de slag kunnen met de fundering.

We noemen “duurzaam” speciaal, omdat die stap in Nigeria wel vaker overgeslagen wordt tijdens de bouw. Mensen starten dan een project, dat loopt tot het geld op is, en dan wordt de bouwsite achtergelaten met een gebouw dat half af is. Het klimaat is niet heel vriendelijk voor projecten die half af zijn: tijdens het regenseizoen kan het zo voorkomen dat het halve gebouw weggeslagen wordt. En tijdens de droogte kunnen er scheuren etc. ontstaan waardoor het project verder in verval raakt.

In theorie bouwt men weer verder wanneer er geld is, maar het komt regelmatig voor dat zo’n vervallen project volledig verlaten wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het klimaat mee te nemen in materiaalkeuzes en de start en timing van de bouw. Dit blijven we afstemmen met onze architect.

 

Met een nieuwe advocaat komt de notariële registratie van de Nigeriaanse stichting dichtbij We hebben veel contact met Dusu, onze duizendpoot, over de registratie van onze organisatie in Nigeria. Helaas is de eerste advocaat die we in de arm geslagen hebben, niet adequaat te werk gegaan en dit leverde weken vertraging op. Intussen hebben we een andere advocaat die als vriendendienst meekijkt hoe we het proces kunnen versnellen, zij geeft ons goede tips. We stelden haar in de vorige nieuwsbrief voor: Mafeng. We zijn erg dankbaar voor haar hulp, en hopen dat de registratie deze maand nog rond is!


 

Ondertussen in Nederland...

Jaarverslag 2021

Het jaarverslag van 2021 staat al even online, maar we brengen hem graag nog even onder de aandacht. 2021 was het jaar waarin we onze eerste grotere stappen zetten als stichting. We kochten een extra stuk land, draaiden het girl-child education project en de familie Dankot was twee keer op locatie in Nigeria. Lees het jaarverslag hier:

Jaarverslag 2021.docx
.pdf
Download PDF • 131KB
 

Automatische incasso

Begin juli kregen we goed nieuws van de bank: vanaf nu mogen we incassomachtigingen incasseren. Fijn voor jou en fijn voor ons, want met structurele giften zijn wij nóg meer geholpen dan met eenmalige giften.

Wil jij ons maandelijks steunen met €1.50, €5, €20 of een ander bedrag? Laat het ons weten! We zorgen ervoor dat je een machtigingskaart ontvangt. Of je veel of weinig, eenmalig of iedere maand geeft: we waarderen het enorm. Dankjewel voor je steun en je vertrouwen!

Download de machtigingskaart via de knop hieronder. Je kunt hem dan invullen en digitaal of per post naar ons sturen. Ons e-mailadres is info@hoopvoorlevenafrika.nl.

Of stuur hem naar:

Jeske Bart

Dijkstraat 94B

3904DH VEENENDAAL


Machtigingskaart Stichting Hoop voor leven Afrika
.pdf
Download PDF • 284KB
Fun fact: je gift aan stichting Hoop voor leven Afrika is aftrekbaar bij de Belastingdienst. Dat maakt geven nog leuker!
 

Gebedspunten

Wij geloven dat steun meer kan zijn dan een financiële gift. Wil je met ons meebidden en -danken?

Wij zijn dankbaar voor:

  • Een zeer geslaagd benefietdiner

  • Alle (nieuwe) mensen die ons project volgen en steunen

  • Onze architect Micah en de eerste bouwtekeningen

  • De hulp van Mafeng bij het registreren van de stichting

  • Dusu, en alle grote en kleine taken die hij voor ons uitvoert

  • Alle giften die we voor, tijdens en na het benefietdiner hebben ontvangen

Wij bidden voor:

  • Het proces van registratie van de Nigeriaanse stichting

  • De verdere samenwerking met de architect

  • Wijsheid voor de vervolgstappen die we met het bouwproject gaan maken

 

Sai anjima, tot snel!

Hartelijk dank voor jouw interesse en steun in de projecten van Stichting Hoop voor leven Afrika. We vinden het leuk om met je in gesprek te gaan! Mail ons op info@hoopvoorlevenafrika.com, volg onze social media of spreek ons eens aan.

Het bestuur van Stichting Hoop voor leven Afrika,

Dachung, Hanneke, Jeske en Renate35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page